dah_dlya_progylyanok_1.jpg
Архітектурна форма, народжена траєкторією польоту гандбольного м'яча

Будівництво нового спортивного залу для Gammel Hellerup Gymnasium в комуні Хеллеруп (Данія) не тільки розширило навчальні площі гімназії, а й перетворило внутрішній двір університетського комплексу 1950-х з його нудними прямокутними будівлями з жовтої цегли.

Архітектурне бюро BIG розробило багатофункціональний простір, який може бути використано для спортивних, культурних, церемоніальних та неофіційних заходів навчального закладу. Новий зал загальною площею в 1100 кв.м втоплений на п'ять метрів під землю в центрі двору. Він сформований бетонними стінами і м'якою в своєму оригінальному склепінчастому абрисі дахом, складеним з вигнутих шаруватих дерев'яних балок. Зовні каркас даху обшитий необробленою дубовою дошкою і формує яскраву за пластикою динамічну ландшафтну середу для факультативних зустрічей і вільного спілкування студентів. Ідея з вигнутим куполоподібним дерев'яним дахом була обумовлена також і бажанням створити комфортний внутрішній мікроклімат нового культурно-спортивного майданчика, а також мінімізувати вторгнення в навколишнє середовище. Температурний режим залу підтримується за допомогою системи сонячних батарей, розташованих на дахах будівель навчального комплексу.
dah_dlya_progylyanok_2.jpg
remmers.net.ua
Для мінімального комфорту дерев'яна «палуба» обладнана вбудованими металевими і пофарбованими білою емаллю стільцями і табуретами і вигнутою круговою лавою. Всі терасні меблі оснащені світловим обладнанням з крихітними світлодіодами, які включаються з настанням сутінків. По всьому периметру даху, стримуваного бетонним бортом, прокладена система світлових колодязів, прикритих більш рідкісною, ніж основний настил, дерев'яною решіткою, яка за своїм другим призначенням служить публічною лавкою.

«Замість того, щоб помістити зал за межами школи і тим самим видалити центр суспільного життя, ми створили архітектурний елемент, що пов'язує всі складові шкільного комплексу, – каже головний архітектор бюро Б’ярке Інгелс (Bjarke Ingels). – Головна архітектурна ідея народилася з правил гандболу: форма м'яко-зігнутого даху була розрахована за допомогою математичного рівняння траєкторії кинутого гандбольного м'яча. У повазі до мого старого вчителя математики ми використовували формулу балістичної дуги. Так Форма слідує за Функцією!»




Написати коментар (0)


Потрібен будинок? Заповнити анкету

Заповніть просту анкету та виробники запропонують вам ціни та свої послуги самі!


Популярні статті цієї рубрики:


Рекомендуємо компанії цього напряму:

Старый Самбор
м. Івано-Франківськ
БЛОК ВІЛЬНИЙ
Щоб Ваша компанія була тут розміщена, замовте послугу "Фото-каталог"

Замовити!
База компаній