naykovii_centr_svalbarda_yak_zberegti_teplo_i_svitlo_1.jpg
Побачивши фотографії цієї будівлі, дуже захотілося в ньому побувати і оглянути його незвичайні фасади, створені перетинанням ламаних ліній. Науковий центр Свальбарда/Svalbard знаходиться в норвезькому Лонг'ірі, в самій північній точці світу, де ще можуть жити люди. Взимку, що триває там півроку, – добою мете сніг, дме пронизливий вітер, темно і дуже холодно. Архітектори з норвезького бюро Jarmund/Vigsnaes AS Architects MNAL при будівництві Центру враховували вплив суворих умов, в яких живуть мешканці багато місяців. Тому з'явилася така дивовижна форма даху, що нагадує своїми обтічними гранями кам'яну брилу або величезну крижину: покрівля, захищена листами з міді, зберігає тепло і затишок в будь-яку погоду.
naykovii_centr_svalbarda_yak_zberegti_teplo_i_svitlo_2.jpg
remmers.net.ua
Нова будівля Центру прибудована до більш старої і перевищує її за величиною в чотири рази: згідно з ідеєю творців тут можуть збиратися співробітники наукових лабораторій і студенти і проводити час разом. По суті, Svalbard центр – це клуб, місце для спільної роботи, навчання та місце проведення спільного дозвілля.
naykovii_centr_svalbarda_yak_zberegti_teplo_i_svitlo_3.jpg
Внутрішнє оздоблення кімнат спеціально створене з дерева, а більшість деталей інтер'єру підкреслені теплими: червоними і охристими, відтінками – адже так здається тепліше. Для того, щоб підкреслити стиль будівлі, дверні отвори внутрішніх приміщень підкреслені геометричними фігурами, розгорнутими гострими кутами в простір, немов скульптурні абстрактні композиції.
naykovii_centr_svalbarda_yak_zberegti_teplo_i_svitlo_4.jpg
Переходи і коридори мають динаміку ліній, що прискорюються, явно читаються в малюнку підлогового і стельового покриттів, посилених окремими уривчастими рисками і безліччю круглих світильників різного розміру. Тим несподіванішим здається поєднання прямих ліній, що йдуть в перспективі, і гострих кутів скошених стін і неправильної форми віконних рам.
naykovii_centr_svalbarda_yak_zberegti_teplo_i_svitlo_5.jpg
Ми звикли бачити в північних селищах крихітні віконця будинків, які створені такими, щоб захистити від вітру і морозу. Тут же застосований зовсім інший підхід – архітектори відмовилися від вертикальних прямих стін, розгорнувши їх гострим кутом до крижаного вітру. Таким чином, навіть при наявності досить великих вікон вдається зберегти тепло в приміщенні. З іншого боку, з'явився той самий неймовірний вид, що володіє особливою естетикою, яка знайома нам по образам космічних кораблів або величезних криголамів.
naykovii_centr_svalbarda_yak_zberegti_teplo_i_svitlo_6.jpg
Образ фантастичної істоти підкріплений і іншими, більш традиційними, архітектурними елементами – будинок побудований на дерев'яних палях, піднятий над землею, що також, в свою чергу, покликано зберегти тепло і застерегти від небезпек рухомих крижин в період відлиг.
 
Здається, будинок Наукового центру Svalbard може зацікавити наших співвітчизників, у тому числі, як приклад для російських станцій Заполяр'я – тих що є й тих, що ще можуть з'явитися.

 

Написати коментар (0)


Потрібен будинок? Заповнити анкету

Заповніть просту анкету та виробники запропонують вам ціни та свої послуги самі!


Популярні статті цієї рубрики:


Рекомендуємо компанії цього напряму:

Старый Самбор
м. Івано-Франківськ
БЛОК ВІЛЬНИЙ
Щоб Ваша компанія була тут розміщена, замовте послугу "Фото-каталог"

Замовити!
База компаній