Кампус Swatch - Omega в місті Біль кантону Берн - друга реалізація Сігеру Бана в Швейцарії; першою було будівля медіа-концерну Tamedia в Цюріху, також з гібридною дерев'яною конструкцією. Кампус складається з трьох будівель: штаб-квартири Swatch, павільйону Cité du Temps і заводу Omega. Завод, завершений ще в 2017, знаходиться серед існуючих корпусів комплексу виробника годинників Swatch Group, а дві інші споруди - на спеціально придбаній компанією території по сусідству. Три нових споруди споріднюють загальний підхід до проектування.

32.jpg

Сігеру Бан вже підкреслював у випадку з Tamedia, що швейцарські інженери - і нормативи - дозволяють йому працювати з деревом так вільно, як було б неможливим в його рідній Японії. У разі Swatch Group Бану вдалося подолати і більшість «планетарних» стандартів: три будівлі сукупною площею 46 778 м2 - це один з найбільших в світі проектів з гібридним каркасом з дерева. Замовник і архітектор хотіли показати, що дерево - єдиний реалістичний варіант поновлюваного матеріалу для основної конструкції великих споруд. 4600 м3 деревини хвойних порід, повністю місцевого ресурсу, завдяки швидкому зростанню швейцарських лісів та ефективному управлінню лісовим господарством «відновилися» всього за 10 годин.

49.jpg

Серед інших достоїнств будівництва з дерева - вуглецевий слід, наполовину менший бетонного і втричі - сталевого. Якщо мова йде про «сталий» лісовому господарстві, як в цьому випадку, дерев'яні споруди також утримують вуглець, в той час як в природі при гнитті дерева після його природної загибелі матеріал повертається в атмосферу.

Комплексний процес проектування і будівництва при співробітництві архітекторів, інженерів і будівельників скорочує його час і вартість, будмайданчики стають тихіше і чистіше. Крім того, дослідження показали, що працюючи в будинках з деревини люди відчувають себе щасливіше і навіть фізично краще.

46.jpg

Найяскравіше будівля з трьох - штаб-квартира Swatch. Це змієподібне спорудження, що нагадує строкату шкіру рептилії із гратчастою оболонкою на дерев'яному каркасі: 7700 деталей були спроектовані за допомогою 3D-програм і виготовлені з допуском в 0,1 мм. Фасад площею 11 000 м2 складений із 2800 елементів трьох типів. Кожен такий елемент зібраний близько із 50 деталей.

Найбільше - непрозорих елементів, частина з яких покрита зовні сонячними батареями. Напівпрозорі полімерні «подушки» в середині отримали лист полікарбонату для теплової ізоляції. Прозорі елементи зроблені з чотирьох шарів скла, також в них вбудовані рулонні жалюзі. Полімерні та скляні елементи - вентильовані.

18.jpg

Інтер'єр загальною площею 25 000 м2 розділений зовсім дрібно, тому особливу увагу приділено акустичному налаштуванню приміщень. «Швейцарські хрести» з дрібно перфорованих панелей на внутрішній поверхні оболонки відповідають якраз за звуковий комфорт.

У будівлі є 400 робочих місць за схемою коворкінгу, їдальня на першому поверсі, рекреаційні зони, а також «кабіни» для зосередженої роботи або телефонних переговорів, на шість осіб максимум. «Сходи в нікуди» призначені для сесій «мозкового штурму». Фасад вестибюля отримав чотири блоки скляних жалюзей, які дозволяють з'єднувати його з зовнішнім простором.

48.jpg

У будівлі висаджені п'ять вічнозелених буцід (Bucida buceras). П'ять наземних поверхів доповнюють підземні рівні, що включають гараж на 170 автомобілів і 182 велосипеда.

На рівні третього поверху з штаб-квартири Swatch веде місток в павільйон Cité du Temps; від сонця і дощу перехід захищає до сусідньої будівлі край гратчастої оболонки: здається, що «змія» намагається її проковтнути. Перший поверх павільйону - це відкрита бетонна аркада з прольотом 15 м, але вище каркас повністю дерев'яний. На шести поверхах там розташовані виставкові зони Planet Swatch і музей Omega, а також виступає, як білий кокон, з фасаду конференц-зал на 400 осіб.

15.jpg

Годинниковий завод Omega розташований трохи далі, серед старих корпусів компанії. З огляду на характер виробництва, більшість приміщень відповідає стандарту «чистої кімнати», і виведений туди дерев'яний каркас - абсолютне нововведення. Сусідство дерева надає «лабораторним» просторам теплоту і підвищує комфорт співробітників. Балки і опори каркасу виконані з клеєної деревини (glulam), міжповерхові перекриття - з поперечно-клеєної деревини (cross-laminated timber, CLT). Автоматична система зберігання висотою в три поверхи влаштована в бетонному ядрі споруди, а скляні жалюзі у рекреаційних зонах дозволяють перетворювати їх за бажанням у відкриті або інтер'єрні простори.

Кампус охолоджує і опалює геотермальна система з 9 свердловин, на покрівлях трьох будівель встановлено в цілому 2770 м2 сонячних батарей.

 

Написати коментар (0)


Потрібен будинок? Заповнити анкету

Заповніть просту анкету та виробники запропонують вам ціни та свої послуги самі!


Популярні статті цієї рубрики:


Рекомендуємо компанії цього напряму:

Київська обл.
Старый Самбор
г. Мукачево
БЛОК ВІЛЬНИЙ
Щоб Ваша компанія була тут розміщена, замовте послугу "Фото-каталог"

Замовити!
База компаній